Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

"Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ"

Στη διαχρονική πορεία όλων των λαών, η μαζική ψυχολογία διαδραματίζει ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο. Όσο περισσότερο παραδοσιακός είναι ένας λαός, τόσο επιρρεπής είναι σ΄αυτήν και αντιδρά ανάλογα. Σε αγροτικές προκαπιταλιστικές κοινωνίες, εκεί όπου η Δημοκρατία και η ανεπτυγμένη αυτόνομη ατομικότητα του κάθε πολίτη, δεν έχουν επαρκώς εδραιωθεί, επικρατούν οι πελατειακές σχέσεις. Το είδος της "δημοκρατίας" που κυριαρχεί, είναι παράγωγο της χυδαιότητας και της διαφθοράς. Μιά άθλια εξάρτηση, του ενός από τον άλλον, αλλά και η εξάρτηση ατόμων από την ομάδα και τον αρχηγό της, συνθέτουν τον εκφυλισμό της κοινωνικής λειτουργίας.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις οι "πολίτες" δίνουν την εντύπωση πως έχουν ανάγκη από ένα χαρισματικό ηγέτη, έναν αρχηγό, ο οποίος τους υπόσχεται προστασία απέναντι σε πραγματικούς και φανταστικούς εχθρούς, καθώς και δόξα.
Η Έλλάδα δεν έχει ξεπεράσει αυτό το σύνδρομο της καθυστέρησης και ελλείψει μονάρχη, προσκυνάει υποκατάστατα και γόνους πολιτικών τζακιών. Μάλιστα για τον πληρέστερο αποπροσανατολισμό του λαού, εμφανίζονται και νέοι "ηγέτες" που μοναδικό πολιτικό τους προικιό, είναι το νεαρόν της ηλικίας τους. Αν μάλιστα οδηγούν και μοτοσυκλέτα, τότε το μέλλον του τόπου, μοιάζει ελπιδοφόρο. Κάθε ανάγκη για γνώση, εμπειρία και πολιτική παρουσία, ατονεί. Οι φωνές των επικοινωνιακών πλασιέ και των κέντρων κατασκευής "Πολιτικών σωτήρων", φροντίζουν για την πλύση των εγκεφάλων. Εύχομαι αυτό να μην γίνει μόδα, γιατί αν τα κόμματα διαβούν την πύλη της γραφικότητα, τότε θα αναζητούν τους ηγέτες τους ακόμη και στις καφετέρειες της επικράτειας.

1 σχόλιο:

johnpit είπε...

Μέχρι το τέλος της ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ έδινε στην πολιτική ζωή τις αποκαλούμενες "ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ". Αρκετά τέτοια πρόσωπα ντύθηκαν τον χαρακτήρα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ και ηγεμόνευσαν στα πράγματα του τόπου. Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
Το 1996, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, παύει πλέον να χρειάζεται για τις ανάγκες του, τις προσωπικότητες αυτές, με τις οποίες ενίοτε αντιμετώπιζε κάποια "προβλήματα" καθώς πολλές φορές συναντούσε την αντίστασή τους σε πολλά σχέδια του. Έτσι φτάνουμε στο 1996, όπου η ΕΠΟΧΗ ΣΗΜΙΤΗ εγκαινιάζει τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ "ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ"...!!!
Πολιτικά πρόσωπα χωρίς αυτόνομη βούληση και κατά προτίμηση "ΚΑΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ" ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΩΝ...!!!
Οι ...γόνοι των παλαιών πολιτικών όπως Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Ο νεώτερος...) και ο εν δυνάμει πρωθυπουργός Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ της ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ σε όλο της το μεγαλείο...