Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

"ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΟΣ"

Αγαπητές φίλες και φίλοι.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου, σε όσους έχουν τιμήσει με τις κριτικές τους σε εφημερίδες και περιοδικά, το ιστορικό μου μυθιστόρημα: "ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ"

Από τη θέση αυτή θέλω να δώσω μια απάντηση σε ένα δημοσίευμα του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, που γράφτηκε στην στήλη "Ξεφυλλίσματα" και υπογράφει η κυρία Ελένη Κούκη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κυρία Κούκη απο τη στήλη "ξεφυλλίσματα", δεν έκρινε το βιβλίο το οποίο δεν διάβασε...αλλά τον υπέρτιτλο που έχει ως εξής: "Σμύρνη- Πωλούνται οικόπεδα μεγάλου μέλλοντος" . Τον έκρινε ως μελοδραματική κατασκευή.

Παραθέτω την απάντηση που της έστειλα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αξιότιμη κυρία.

Με έκπληξη διάβασα στο ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, το αποτέλεσμα του "ξεφυλλίσματος" που κάνατε στο ιστορικό μου μυθιστόρημα, με τίτλο:"ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ" και υπέρτιτλο: "1897-1922 Σμύρνη-Πωλούνται οικόπεδα μεγάλου μέλλοντος".

Αν είχατε πραγματοποιήσει έστω ένα απλό "ξεφύλλισμα", θα είχατε αποφύγει ένα ατόπημα που σας οδήγησε σε εσφαλμένη κρίση. Αδικήσατε το βιβλίο, τον εαυτό σας και το περιοδικό που φιλοξενεί τα "ξεφυλλίσματα"σας. Ίσως είναι σκόπιμο να σας τονίσω, πως για να μιλήσουμε και για να κρίνουμε βιβλία, πρέπει πρώτα να τα διαβάσουμε. Αυτός είναι βασικός κανόνας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Πως μπορεί να κρίνει κανείς τη πνευματική δημιουργία κάποιου, χωρίς να την γνωρίσει; να την προσεγγίσει, να την διαβάσει;

Αν είχατε ρίξει, έστω μια ματιά μόνο, στον πρόλογο του βιβλίου, θα διαπιστώνατε πως ο υπέρτιτλος δεν αποτελεί κάποιο μελοδραματικό κατασκεύασμα όπως το χαρακτηρίσατε, αλλά μια ιστορική πραγματικότητα, που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Συγκεκριμένα: Στις αρχές του 1922, στις Αθηναικές και σε πολλές Ευρωπαικές εφημερίδες, δημοσιεύθηκε μια αγγελία. Λίγους μήνες δηλαδή, πριν από την καταστροφή της Σμύρνης, η αγγελία πληροφορούσε τους αναγνώστες, για την πώληση οικοπέδων μεγάλου μέλλοντος, στον παραλιακό δρόμο που οδηγούσε στο μαγευτικό προάστειο της Σμύρνης, το Κορδελλιό. [Την αγγελία την έχω στο αρχείο μου]. Αυτήν την αντίθεση της υπόσχεσης για το μέλλον και της καταστροφής που ήρθε μετά από λίγο, χρησιμοποίησα ως υπέρτιτλο του βιβλίου.

Εσείς βέβαια όπως γράφετε, αρκείσθε σ' αυτά που διαβάσατε στα σχολικά βιβλία.

Εγώ σας προτρέπω να διαβάζεται και όχι να ξεφυλλίζεται, ιστορικά βιβλία. Αυτή η "γηραιά" κυρία η Ιστορία, για να είναι χρήσιμη χρειάζεται πολλές διασταυρώσεις, πλήθος απόψεων και αναγνώσεων.

Ίσως το αναγνωστικό κοινό που διαβάζει ιστορικά μυθιστορήματα, να έχει βρει σ' αυτά, τη γνώση και την αυτογνωσία, που εσείς θέλετε να αγνοείτε.



2 σχόλια:

johnpit είπε...

Είχα την Τιμή αλλά και την Τύχη να διαβάσω το νέο Βιβλίο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΡΑΝΟΥ, τους "ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ".

Έχοντας διαβάσει ολάκερη τη βιβλιογραφία του συγγραφέα απερίφραστα μπορώ να πω ότι οι "ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ" είναι η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ του δουλειά σε μια κυριολεκτικά "διδασκαλία" ΙΣΤΟΡΙΑΣ όπως αυτήν την γράφουν με τα όνειρά τους, τις προσδοκίες τους και τις απογοητεύσεις τους οι ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ του ΛΑΟΥ και του ΜΟΧΘΟΥ όπως επίσης και "διδασκαλία" ΛΥΡΙΣΜΟΥ και Ανθρώπινων σχέσεων, απόψεων, σκέψεων, αντιλήψεων, πρακτικών που άρχισαν να σηματοδοτούν την Κοινωνία της εποχής αλλά υπάρχουν ακόμα και σήμερα.
Συστήνω το Βιβλίο ανεπιφύλακτα στον κάθε σκεπτόμενο και βιβλιόφιλο άνθρωπο, που γυρεύει μέσα από μια απίστευτα "ζωντανή" Μυθιστοριογραφία να "περπατήσει" σε δύσβατα μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας.

Με λύπη βλέπω όπως κάποιες αντιλήψεις σαν αυτές που φέρει στο "ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ" η υπεύθυνη της Βιβλιοκριτικής.
Παρατηρείται τελευταία, ενορχηστρωμένα και σκόπιμα, η υποβάθμιση της Ιστορικής βαρύτητας, η απονεύρωσή της, με εμφανή στόχο την μετατροπή των πολιτών σε άνευρα και άχρωμα μυαλά, τα οποία δυνητικά θα είναι δέκτες της ισοπέδωσης και της ομογενοποίησης.
Είναι προφανές ότι η αγαπητή Κυρία στο "Αθηνόραμα" ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ το βιβλίο...!!! Γιατί αν έκανε τον πνευματικό κόπο, ως οφείλει από τη θέση της, να ανοίξει το διάβασμά του, τότε στην κυριολεξία θα "ρουφούσε" όπως όλοι τις σελίδες του με έκδηλη αγωνία και αναζήτηση...!!!
Κρίμα όμως να περνάνε τέτοιου είδους απόψεις για Έλληνες συγγραφείς όπως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ και το επίπεδο της δουλειάς του. Κρίμα να περνάει ειρωνικό "υφάκι" για τους "ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ" τη στιγμή που το book system αβαντάρει κατά προκλητική συρροή κάθε λογής εκδοτικά ...σκουπίδια στα οποία οι κριτικές του life style δείχνουν ανερυθρίαστη ..."αβάντα".

tsiailisworld είπε...

συμφωνώ φίλε μαζί σου για όλα όσα είπες, αλλά για το βιβλίο δε θα πω τίποτα ακόμη αν δεν το διαβάσω προσεκτικά πρώτα. Γιατί ο φίλος Καπράνος (που δυστυχώς μέχρι το παρόν στάδιο τον έχω διαβάσει μόνο στο μπλογκ του εδώ) δείχνει πολύ καλά δείγματα γραφής και υψηλή διανόηση όπως και προβληματισμό