Για να υπάρξει κοινωνία πολιτών πρέπει να υπάρχει συνεχής διάλογος. Κυρίως μια κριτική και εμπεριστατωμένη αναζήτηση των διαφορών και των αντιφάσεων που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία των πολιτικών και κοινωνικών δράσεων της.
Ο κομφορμισμός της Ελληνικής κοινωνίας, κατά κανόνα δεν αναγνωρίζει τα αυτονόητα και τα αναγάγει σε θέματα υψίστης σημασίας.
Τα σύγχρονα μέσα [παρα]πληροφόρησης δημιουργούν σύγχυση, ο ορθός λόγος γίνεται είδος σε ανεπάρκεια και κατά συνέπεια, χάνει τον προορισμό του.
Αποστολή του ορθού λόγου είναι, να αφυπνίζει τον πολίτη απο τον λήθαργο της παραπληροφόρησης και να δίνει πνοή στη δημοκρατική λειτουργία.
Στην εποχή μας, εποχή του "πλούτου" της πληροφορίας, αντί να ενισχύονται, χάνονται και τα τελευταία οχυρά της πολιτικής αθωότητας και γινόμαστε μάρτυρες μιας κρίσης αξιών και πολιτιστικής στασιμότητας.
Τα πολιτικοκοινωνικά θέματα έχουνε άμεση σύνδεση με την ομαδική ψυχολογία. Ένα σύγχρονο εργαστήρι ψυχαναλυτικών πειραμάτων έχει γίνει ο επικοινωνιακός τρόπος επηρεασμού των μαζών.
Ο μηχανισμός της μάζας έχει περιγραφεί με ακρίβεια απο τον Le Bon και φωτίζεται με σαφήνεια από τον Freud:¨ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του Εγώ" [1920].
Τα βασικά χαρακτηριστικά του μέλους της μάζας είναι τα ακόλουθα: Εξαφάνιση της συνειδητής και κυριαρχία της ασυνείδητης προσωπικότητας.
Ο άνθρωπος κατρακυλά σε πολύ χαμηλές βαθμίδες πολιτισμού, έστω και με την απλή συμμετοχή του ως θεατή- ακροατής των ΜΜΕ.
2 σχόλια:
Δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί σου σε όλη την ανάλυση περί Ορθού Λόγου. Ως απλός άνθρωπος, γνωρίζω ότι παρασύρομαι από τα ΜΜΕ και οι καθμερινές αποφάσεις μου πιθανόν να είναι τηλεκατευθυνόμενες αλλά το τηλεχειριστήριο να μην το κρατώ εγώ.
Το έχω όμως συγκρίνει αυτό το φαινόμενο και με άλλες εποχές.
Έχω φτάσει σε φρικτά συμπεράσματα.
Το χρήμα και η δύναμη είναι ποθητά αποκτήματα των λίγων από τα αρχαία χρόνια.
Μάγοι φυλών και αργότερα Εκκλησία-
Βασίλεια και έπειτα Αυτοκρατορίες-
Τσιφλικάδες και έπειτα πολυεθνικές-
Οι μάζες ανέκαθεν χειραγωγούντο.
Ο Φρόυντ δεν μίλησε για τον αιώνα μας, αλλά για την αιώνια φύση του ανθρώπου.
Απλά κατά εποχές αλλάζουν τα μέσα όσο πληθαίνουμε.
Καλέ μου φίλε. Δεν υπάρχει διαφω
νία στο σχόλιο σου. Η μελαγχολική όμως διαπίστωση, πως "πάντα υπήρχε
η χειραγώγηση", δεν πρέπει να μας
αποδυναμώνει. Η σημερινή μάλιστα εποχή, φτιασιδωμένη με την πλήρη και πλούσια πληροφόρηση, που στην πράξη είναι ένας βιασμός παραπληρο
φόρησης, χαλκεύει σκληρότερα δεσ
μά για τις ελευθερίες των πολιτών του κόσμου.
Δημοσίευση σχολίου