Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

"ΟΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.....

...ΤΟΤΕ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ". Αυτό ήτανε το κεντρικό σύνθημα της χθεσινής διαμαρτυρίας μιας ομάδας πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών απο τους χώρους της πεζογραφίας, της ποίησης, του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου και των εικαστικών, που έκαναν πορεία στο υπουργείο πολιτισμού. Καλή η πρωτοβουλία, αλλά μικρού βεληνεκούς. Η υπόθεση Ζακόπουλου που κυριάρχησε στη διαμαρτυρία για τη διαπλοκή, είναι στην πραγματικότητα πταίσμα μπροστά στα πραγματικά προβλήματα και τις ευθύνες ενός υπουργείου, που γεννήθηκε από την δικτατορία...στην προσπάθεια της να πείσει για το ενδιαφέρον της, για τον πολιτισμό και το πνεύμα. Από τα γεννοφάσκια του λοιπόν είχε πρόβλημα αξιοπιστίας και η πάροδος του χρόνου, μετά το διάλειμμα της Μελίνας, δεν έδειξε κάτι σημαντικό σ' αυτό το υπουργείο. Σκοπιμότητες, "παρέες", λανθασμένες επιλογές και αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, βρήκανε το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη σ' αυτό το υπουργείο.
Με την ευκαιρία αυτή ας ρωτήσουμε:
-Πως προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα των των δημιουργών;
-Που είναι καταχωνιασμένες οι εξαγγελίες για τις συντάξεις; Σύμφωνα με κομματικά "έθιμα", λίγο πριν απο τις εκλογές του 2004 και κυρίως του 2007, οι υπουργοί της κυβέρνησης "δάκρυζαν" απο συγκίνηση υπέρ των πνευματικών δημιουργών και διαβεβαίωναν το Πανελλήνιο, πως έχουνε ήδη καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συντάξεις όλων των συγγραφέων και καλλιτεχνών. Από την επομένη των εκλογών η μόνιμη κρίση αμνησίας της κυβέρνησης της "σεμνότητας και της ταπεινότητας", αποκοίμησε το νομοσχέδιο.

Για να μην τους αδικήσουμε, έκαναν κάτι:
Κατάργησαν.. την ελεύθερη είσοδο στα κρατικά θέατρα, των μελών των λογοτεχνικών . σωματείων.
Καλά έκαναν οι άνθρωποι. Ξέρουν να κάνουν οικονομίες στις πενταροδεκάρες και να ξοδεύουν αλόγιστα υπέρ αδιαφανών σκοπών και μικροπολιτικών σχεδιασμών.


5 σχόλια:

quartier libre είπε...

αν το τελειώσεις και μέσα στο σαββατοκύριακο,
στείλτο με mail ή δώστο χέρι-χέρι.
να το δω λιγάκι κι εγώ, το ατάλαντον.

quartier libre είπε...

όταν χάνω το κουράγιο μου, μη με μαλλώνετε κι από πάνω...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Τέτοια μαλλώματα εμπιστοσύνης στις δυνατότητες σου, σου εύχομαι να τα έχεις για πάντα. Δεν ξέρεις ότι αυτοί που σε αγαπούν έχουν το δικαίωμα να σου...βάζουν τις φωνές;

johnpit είπε...

Μεγάλο το Θέμα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που ανοίγεις εδώ Γιώργο μου...!!!
Ένα κράτος που ουδέποτε νοιάστηκε για τον πολιτισμό του, για την κουλτούρα του και την τεράστια κληρονομιά του. Μια Κοινωνία που δυστυχώς δομήθηκε πάνω στα απομεινάρια του Βυζαντινισμού, ο οποιος κατέστρεψε μεγάλος μέρος της Ελληνικής Αρχαίας κληρονομιάς και ένα σύγχρονο πλέγμα μεσαζόντων που είδαν τον πολιτισμό σαν business.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Γιάννη. Ο πολιτισμός και η πνευματική δημιουργία είναι επικίνδυνες δυνάμεις και πρέπει κατά τις αντιλήψεις των ισχυρών, να εξουδετερωθούν. Ο πιο πρόσφο
ρος τρόπος είναι το υποκριτικό ενδιαφέρον...για τον πολιτισμό και ο ουσιαστικός ενταφιασμός του,
μέσω των πολιτικών που εφαρμόζον
ται. Το "γυφτομπαρόκ" έχει γίνει το σημείο αναφοράς αυτού του τόπου