Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ 1945-1974 [Απόσπασμα 1ο]

Κατηφόρησε την οδό Σταδίου. Στη γωνία της με την πλατεία Ομονοίας κοντοστάθηκε στην είσοδο του "Ritz". Το καμπαρέ ήταν άπλετα φωτισμένο και στη βιτρίνα του φιγουράριζαν οι φωτογραφίες των γυναικών του μπαλέτου. Η αίθουσα ήταν γεμάτη από ναύτες του 6ου στόλου. Οι αμερικάνοι ναύτες το είχανε αγκαζάρει. Ένα γκαρσόνι πλησίασε χαμογελώντας επαγγελματικά.
-Ξέρετε αυτές τις μέρες έχουμε στόλο. Όλα τα κέντρα στην Αθήνα και στον Πειραιά είναι κομπλέ. Σε μια βδομάδα φεύγουν και τότε θα έχουμε ησυχία.
Δεν του απάντησε και βγήκε στο δρόμο. "Κορίτσια ο στόλος...Έρχεται ο στόλος" μονολόγησε. Έφτυσε με αηδία. "Ένα απέραντο μπορντέλο έχει γίνει ο τόπος. Οι Αμερικάνοι ξεμπαρκάρουν από τα πολεμικά τους που περιπολούν στη Μεσόγειο, στα λιμάνια των συμμάχων και οι άντρες τους θέλουνε γυναικεία σάρκα. Στον Πειραιά, στην Τρούμπα, κάθε γωνιά και ένα καμπαρέ. Σε κάθε πόρτα και ένα μπορντέλο. Η πορνείο καλύπτει τις ανάγκες των Αμερικάνων κι αυτοί καλύπτουν τις ανάγκες του τόπου με δολλάρια. Ένα κράτος νταβατζής που υπολογίζει και σ' αυτήν ακόμη τη συμμαχική "βοήθεια". Το σχέδιο Μάρσαλ, η επίσημη οικονομική βοήθεια των Αμερικάνων και τα κορμιά των γυναικών της πορνείας, φτιάχνουν τον προυπολογισμό της χώρας. Καταντήσαμε μια διεφθαρμένη και εξαγορασμένη αποικία που κυριαρχούν οι σωματέμποροι κάθε είδους. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν κατόρθωσε ακόμα να ορθοποδήσει κι αυτό θα αργήσει πολύ να γίνει, αν γίνει ποτέ. Σ' αυτή την εξωφρενική κατάσταση που ζούμε, χιλιάδες νεόπλουτοι ξεφυτρώνουν. Είναι τα γνωστά κοινωνικά σαπρόφυτα. Αυτοί που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες καταστάσεις και τη δυστυχία του λαού για να πλουτίζουν...

Από το ιστορικό μυθιστόρημα ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ 1945-1974 του Γιώργου Καπράνου.

5 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Η Εικόνα της Ελλάδας του 1945....Η Εικόνα του κόσμου των "νικητών". Η Εικόνα του κόσμου των επιβητόρων του λαού. Τρομοκρατία, Αποικιοκρατία, διαφθορά, υπόκοσμος, ραγιαδισμός. Μήπως μας φέρνουν λιγάκι στην εποχή μας όλα τούτα ;;;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Μα, φίλε μου. Δεν ήτανε τυχαία η επιλογή του αποσπάσματος..

Giannis Pit. είπε...

Χαχαχαχα Γιώργο μου....πάντα μέσα στο σφυγμό της εποχής και το ένστικτό σου να πιάνει το σφυγμό της Κοινωνίας. Μιας Κοινωνίας και ενός λαού, που τόσο σεμνά τίμησες σε αντίθεση με κάποιους άλλους "αριστερούς" και ...."σοσιαλιστές" που βούλιαξαν στην παρακμή και στην αποκρουστική μετάλλαξη με αντάλλαγμα όχι απλά 30 αργύρια αλλά μια καταισχύνη προδοσίας....Και όλα αυτά στο όνομα του πολιτικά "εφικτού".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Το περί πολιτικής και τέχνης του εφικτού, μοιάζει απόλυτα, με το δίκαιο...που είναι και "ηθικό". Πάντως αγαπημένε μου φίλε, νιώθω ευτυχισμένος που σε τούτη την εποχή της ευτέλειας, ακούω καθαρές φωνές και επικοινωνώ με καθαρές συνειδήσεις, όπως εσύ.

Giannis Pit. είπε...

Και εμείς ΓΙΩΡΓΟ είμαστε τυχεροί που στην εποχή που ακριβώς αναφέρεις, μπορούμε να ακουμπήσουμε σε κάποιους πνευματικούς ανθρώπους σαν εσένα με εμπιστοσύνη.