Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ ...152 χρόνια από τότε

Φέτος συμπληρώθηκαν εκατόν πενήντα δύο χρόνια από τη γέννηση του Λορέντζου Μαβίλη.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 ήρθε στον κόσμο ένας ευαίσθητος, λυρικός ποιητής. Ένας ένθερμος πατριώτης, βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος, που είχε ως δρομοδείκτη στη ζωή του την προσφορά στην πατρίδα, στη θυσία και στην ποίηση. Ένας άνθρωπος ρομαντικός, ασυμβίβαστος και απόλυτος σ' αυτά που πίστευε. Είδε το φως της ζωής στην Ιθάκη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως δικαστής της Ιονίου Πολιτείας. Ο παππούς του, ο Δον Λορέντζος Μαβίλης, Ισπανικής καταγωγής, χρημάτισε πρόξενος της Ισπανίας στην Κέρκυρα. Μετά τη λήξη της θητείας του, παρέμεινε στο νησί και παντρεύτηκε γυναίκα Κερκυραία. Επίσης και ο πατέρας του ο Παύλος Μαβίλης, παντρεύτηκε κ' αυτός γυναίκα Κερκυραία, την Ιωάννα Καποδίστρια-Σούφη, ανεψιά του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Λορέντζος και η μεγαλύτερη αδερφή του, η Εσθήρ.
Δεδομένου ότι ο ποιητής γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την ενσωμάτωση της Επτανήσου στην Ελλάδα, είναι χρήσιμο να αναφερθούν κάποια στοιχεία του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στην Ιόνιο πολιτεία, που κάτω από την Αγγλική κατοχή, είχε ως πρωτεύουσα την Κέρκυρα.
Ο μελετητής της ιστορίας της περιοχής, θα εκπλαγεί από ένα παγκόσμιο ιστορικό φαινόμενο που θα συναντήσει στην έρευνα του. Κανένα μέρος του κόσμου δεν δέχτηκε στη διάρκεια χιλιάδων ετών, τόσες επιβουλές, επιθέσεις και ξένες κυριαρχίες, όσες υπέστησαν τα Επτάνησα, με κυρίαρχη της Ενετική κατοχή, που κράτησε πεντακόσια χρόνια. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως οι Επτανήσιοι, δεν έχασαν ποτέ την Ελληνικότητα τους και παρά τις διασταυρώσεις πολιτισμών που δέχτηκαν, δεν αλλοτριώθηκαν. Αντίθετα απέδειξαν τη δυνατότητά τους, να αφομοιώνουν ξένες ιδέες και πολιτιστικές αξίες. Σ΄αυτό το κοινωνικό περιβάλλον μιας αριστοκρατικής πολιτείας κοινωνικών διακρίσεων, αλλά παράλληλα υψηλού πνευματικού επιπέδου, τεχνών και πολιτισμού, γαλουχήθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο ποιητής.

1ο Απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Καπράνου, για τον Λορέντζο Μαβίλη.

8 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Γιώργο μου με χαρά "υποψιάζομαι" το επόμενο θέμα σου ; Ο Λορέντζος Μαβίλης ;;; αυτό, ευχάριστα, μας προιδεάζει το μήνυμά σου εδώ....! και νομίζω το αξίζει αυτή η μορφή του πνεύματος και όχι μόνο, για την οποία λίγα πράγματα ξέρουμε ενώ θα έπρεπε πολλά περισσότερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Γιάννη μου, καλησπέρα. Διαπιστώνω πως έχεις μια εκπληκτική ικανότητα να... μαντεύεις.
Πράγματι. ο Μαβίλης, είναι το επόμενο θέμα μου. Δουλεύω εντατικά πάνω σ' αυτή την ιδέα.
Καληνύχτα, καλέ μου φίλε.

Ανώνυμος είπε...

Ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της, έτσι κι αλλιώς πολύ πλούσιας ελληνικής λογοτεχνίας!
Τον γνωρίζουμε όμως, τόσο λίγο...!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, φίλε Ανώνυμε. Αυτός ο μεγάλος μάστορας του σονέτου,[του δυσκολότερου ποιητικού είδους], είχε και μια συναρπαστική παρουσία στη ζωή.
Ο Παλαμάς είχε πει:" Το πιο σπουδαίο ποίημα του, είναι η ίδια η ζωή του".
Αυτόν τον μοναδικό λογοτέχνη και άνθρωπο, φιλοδοξώ παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες ενός ιστορικού μυθιστορήματος που συγγράφω.

Giannis Pit. είπε...

Γιώργο μου και πάλι καλησπέρα. Χαίρομαι που ετοιμάζεις βιβλίο για τον Μαβίλη και τα δρώμενα της εποχής του. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε όσο πρέπει πρόσωπα και δρώμενα εκείνης της εποχής και αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα της παιδείας μας. Καλή σου συνέχεια.
Υ.Γ. Η Ανώνυμη δημοσίευση ήταν της ...Σοφίας, που ξέχασε να προσθέσει υπογραφή. Φιλιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Γιάννη και Σοφία, καλησπέρα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και τη στήριξη σας. Πιστεύω πως το νέο μυθιστόρημα θα φωτίσει εποχές, γεγονότα και ανθρώπους, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του τόπου και που πράγματι, δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Ίδαίτερα μάλιστα σ' αυτές τις άνυδρες εποχές της καλπάζουσας..ηλιθιότητας.
Καλή σας νύχτα

Giannis Pit. είπε...

Γιώργο μου, το περιμένουμε και αυτό με ανυπομονησία για να μάθουμε πράγματα που δεν ξέρουμε. Καλή Κυριακή να έχεις.

Giannis Pit. είπε...

ΓΙΩΡΓΟ μου ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...!!!! ΚΑΛΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ....!!! Πάντα να δίνεις στο κόσμο το καλύτερο και η σκέψη σου νησίδα για την αξιακή παρακμή γύρω μας. ΕΥΧΕΣ και ΦΙΛΙΑ. ΓΙΑΝΝΗΣ-ΣΟΦΙΑ