Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ 1945-1974 [Απόσπασμα 3ο]

Τους φώναξε όλους ο αρχισυντάκτης στο γραφείο του. Το ύφος του έδειχνε ένταση και αγωνία.
-Θέλω να σας πω κάτι σημαντικό. Προσέξτε με καλά. Δε θα δεχτώ και κυρίως, δε θα συγχωρήσω λάθη. Από απόψε Σάββατο 29 Μαρτίου και μέχρις αύριο τα χαράματα 30 του μήνα, όλο το προσωπικό της εφημερίδας μπαίνει σε επιφυλακή. Κανείς δε θα πάει στο σπίτι του. Θα κάνουμε βάρδιες. θα ξεροσπαλιάσουμε στα ποδάρια μας. Έχουμε πληροφορίες από σίγουρη πηγή, πως τα ξημερώματα αύριο θα γίνει η εκτέλεση των Μπελογιάννη, Μπάτση, Αργυριάδη και Καλούμενου.
-Θα φτάσουνε μέχρις εκεί; Τις Κυριακές δε γίνονται ποτέ εκτελέσεις, παρατήρησε ο Στέλιος.
-Μωρέ, αυτό που σας λέω. Σε ποιους θα δώσουνε λογαριασμό; Η κυβέρνηση έχει τα χάλια της. Ο Πλαστήρας είναι άρρωστος και τον αντικαθιστά ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Ο βασιλιάς παίρνει τις αποφάσεις σε συνεργασία με τον πρεσβευτή Πιουριφόι. Οι Αμερικάνοι θέλουνε νεκρούς το Μπελογιάννη και τους άλλους και έτσι ο βασιλιάς δεν έδωσε χάρη στους μελλοθάνατους. Αυτά που εισηγήθηκε
η Επιτροπή Χαρίτων και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο φίλος μου ο Παπασπύρου, δεν μπορούν τα επηρεάσουν τις εξελίξεις.
-Αυτή η βιασύνη έχει την εξήγηση της, πρόσθεσε ο Νικήτας, παλιά καραβάνα στο ρεπορτάζ.
-Τί θέλεις να πεις;
-Θέλω να πω, πως βιάζονται. Μια αναβολή της εκτέλεσης μπορεί να τους ανατρέψει τα σχέδια της εξόντωσης των καταδίκων. Σε λίγες μέρες συζητείται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος σε παρόμοιες εκτελέσεις. Επιτέλους. Τρία χρόνια μετά τη λήξη του Εμφύλιου και αυτοί στήνουνε στον τοίχο τους πολιτικούς αντιπάλους τους, με την κατηγορία της κατασκοπίας.
-Νικήτα, καλά τα λες. Η εκτέλεση των καταδίκων έχει και άλλον ένα σημαντικό στόχο. Θα εκτελέσουν μαζί μ' αυτούς και την κυβέρνηση Πλαστήρα-Βενιζέλου.
Θα απαλλαγούν από τους καταδικασμένους κομμουνιστές, με κυβέρνηση του Κέντρου και όχι με κυβέρνηση της δεξιάς. Μετά απ' αυτό καταλαβαίνει κανείς τις ραγδαίες εξελίξεις στον πολιτικό τομέα, που θα ακολουθήσουν.
-Η ζωή συνεχίζεται. Όπως με κυβέρνηση Σοφούλη πέρασαν όλες τις παράνομες πράξεις και τους αντιδημοκρατικούς νόμους, έτσι και τώρα θα φωρτώσουνε τις εκτελέσεις στην κυβέρνηση του Κέντρου, πρόσθεσε ο Στέλιος.
-Ο Παπάγος έρχεται και μαζί του η κυριαρχία της δεξιάς για πολλά χρόνια. Το Κέντρο έκανε όλες τις βρόμικες δουλειές και εκτέλεσε όλες τις εντολές των "συμμάχων"μας. Τώρα έφτασε η ώρα του τυχερού στρατάρχη που τον σέρνει από τη μύτη ο Ρασπούτιν, ο Μαρκέζίνης......

Απόσμασμα από το ιστορικό μυθιστόρημα: ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ 1945-1974 του: Γιώργου Καπράνου.

6 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Αγαπητέ μου Γιώργο. Περνάς στο ιστορικό σου Μυθιστόρημα σε μια συγκλονιστική στιγμή που ταρακούνησε την νεώτερη Ελληνική ιστορία. Το παρασκήνιο της εκτέλεσης Μπελογιάννη και ποιες εξελίξεις πυροδότησε. Μέρες μαύρες, μέρες παράλληλα μεγάλες, μέρες αγώνα γεμάτες θυσία και αλτρουισμό. Σε αντιδιαστολή με το "σήμερα" που ακόμα περιμένουμε πρωτοβουλίες άμυνας και αντεπίθεσης απέναντι σε ότι ζούμε.
Η πέννα σου είναι μοναδική φίλε μου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Γιάννη.
Η "γηραιά" κυρία, η ιστορία, μπορεί με προθυμία να μας διδάξει. Μπορεί να μας προφυλάξει. Έχει τη δύναμη να μας εμπνεύσει. Λαός που δεν μελετάει την ιστορία, είναι υποχρεωμένος από τα γεγονότα, να ξαναζήσει τις καταστροφές και τους πόνους του παρελθόντος. Φοβάμαι πως σ' αυτή τη ζοφερή πραγματικό
τητα οδηγούμαστε.

Giannis Pit. είπε...

Πόσο τραγικά δίκιο έχεις Γιώργο .....!!!! πόσο.....! αλλά δυστυχώς έντυσαν το Λαό μας με μια απέραντη ομίχλη και μια νιρβάνα αποπροσανατολισμού. Μας άλλαξαν....

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου
αυτο ειναι το δικο μου TOP 10 γι' αυτη την εβδομαδα :
http://anisixos.blogspot.com/2011/01/anisixos-top-10_26.html

Αν θες κανε κι εσυ ποστ με το δικο σου TOP 10 σχολιαζοντας τα τραγουδια που επελεξες και σχολιασε αν θες και το TOP 10 των αλλων μπλογκερ.

quartier libre είπε...

@
ξεκίνησα το βιβλίο :)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Καλή σου μέρα.
Περιμένω τις κρίσεις και τις απόψεις σου.