Κυριακή 24 Μαΐου 2009

"Δύσκολοι καιροί για ονειροπόλους"

...Δύσκολοι καιροί για ονειροπόλους και στερούμενους "ομπρέλας" πολιτικής και οικονο
μικής προστασίας, φιλόδοξους πολίτες. Αν κάποιοι, έχουν ταλέντο, γνώσεις, ικανότητες και φιλοδοξίες για να προσφέρουν στα κοινά, αλλά που στερούνται, ή δεν επιθυμούν, να έχουν εξαρτήσεις και δεσμεύσεις σε πολιτικούς κηδεμόνες, τότε, είναι προτιμότερο να προγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα και να απομακρυνθούν ταχύτατα.
Αν όχι, θα βρεθούν απέναντι στο ισχυρό δίπολο εξουσίας που εκφράζεται, από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
Τα ΜΜΕ και οι σκηνοθέτες της εικονικής πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού των πολιτών, μπορούν να κάνουν μικρά και μεγάλα θαύματα. Ένα από τα μικρά, είναι πως θα "εξαφανίσουν", θα ευτελίσουν παρουσιάζοντας ως γραφική, κάθε προσπάθεια που θα είναι έξω από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις τους.
Οι μαγικές εικόνες, ο αποπροσανατολισμός, η προβολή κάθε ασημαντότητας και η εξαφάνι
ση κάθε σημαντικού, είναι μερικά από τα εργαλεία που ονομάζονται: "Τρόποι διαμόρφω σης της κοινής γνώμης".
Σκοπός τους είναι η πλύση των εγκεφάλων των πολιτών και η στέρηση της δυνατότητας τους να επιλέξουν και να εκλέξουν ελεύθερα τους εκπροσώπους τους.
Γράφοντας αυτές τις απόψεις, δεν επιχειρώ να κολακέψω και να βγάλω έξω από τις ευθύνες, ένα μεγάλο μέρος του λαού, που ενισχύει με την επιπολαιότητα και την ελαφρότητα του, τη διατήρηση αυτής της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής κατάστασης.
Οι ευθύνες υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και πολλά ελαφρυντικά, γ΄αυτούς που φτάνουν στο εκλογικό τους τμήμα, με ψηφοδέλτιο σταυρωμένο, από πριν και από...άλλους. Τι να κάνει και πως να αντιδράσει, ο χωρίς σωστή ενημέρωση πολίτης; Πως να διαμορφώσει άποψη, όταν η πολιτική και τα οράματα έχουν μετατραπεί σε επικοινωνιακά τεχνάσματα;
Ο πολίτης καταναλωτής, είναι ανίσχυρος κουρασμένος και απογοητευμένος. Είναι έτοιμος να καταναλώσει ότι του προσφέρουν οι μάγοι της επικοινωνίας. Η "αλήθεια" της τηλεόρασης κερδίζει το παιχνίδι....και τις εξουσίες. ..
Απόσπασμα από το πολιτικό δοκίμιο:"Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ", του Γιώργου Καπράνου

4 σχόλια:

quartier libre είπε...

@
"...οι σκηνοθέτες της εικονικής πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού των πολιτών...


...ο αποπροσανατολισμός, η προβολή κάθε ασημαντότητας και η εξαφάνιση κάθε σημαντικού, είναι μερικά από τα εργαλεία που ονομάζονται:
"Τρόποι διαμόρφωσης της κοινής γνώμης".


...η πολιτική και τα οράματα έχουν μετατραπεί σε επικοινωνιακά τεχνάσματα..."



μεστός και πλήρης ωριμότητας
πολιτικός λόγος, Συγγραφέα !

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...

συνολικά, έχουμε πιάσει πάτο...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Καλή μου φίλη.
Τα εργαστήρια που απεργάζονται την ομαδική αποβλάκωση των πολιτών και τη μετατροπή τους, σε λωτοφάγους- υπηκόους, δουλεύουν απρόσκοπτα.
Πολλές φορές έχεις την αίσθηση πως φτάσαμε στο τελευταίο σκαλοπάτι του κακού. Όμως, διαπιστώνεις πως υπάρχουν και άλλα πολλά σκαλοπάτια στου κακού τη σκάλα.
Φιλιά

tsiailisworld είπε...

την καλημέρα μου, φίλε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Καλέ μου φίλε, καλημέρα.
Για το θέμα της παρουσίασης, που είχαμε κατ' αρχήν συζητήσει, σε ενημερώνω ότι: το ανέφερα στο συμβούλιο. Θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όπου θα εκπονηθεί το καινούργιο πρόγραμμα.
Θα δούμε με ποιό τρόπο θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη.