Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

"Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ"

[....]Όταν η μοίρα και η χημεία του έρωτα αποφασίζουν, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη χημική ένωση ανθρώπων, ένωση που είναι γνωστή, ως έρωτας.
Είναι τέτοια η δύναμη ανατροπής των εμποδίων, που αν το καλοκοιτάξεις, σ' αυτή τη δύναμη του έρωτα μπορείς να αντικρίσεις τη δύναμη ύπαρξης της ζωής. Το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη. Κάθε φορά που ερωτεύονται δυο άνθρωποι, γίνεται και μια μικρή έκρηξη, που έχει την ίδια σύσταση και προορισμό. Τη δημιουργία και τη ζωή.
"Λες να είμαι και ποιητής που τα σκέφτομαι τώρα αυτά; Είναι πολύ κωμικό, τρελό. Εγώ που δεν έχω στον ήλιο μοίρα, που προσπαθώ να φτιάξω μια μικρή καριέρα, να αφήσω τον εαυτό μου να παρασυρθεί από το ανοιξιάτικο αεράκι που έφερε στη ζωή μου αυτή ή όμορφη και παράξενη κοπέλα; Θα μπορέσω να μείνω μόνο φίλος της; Σίγουρα όχι. Μου αρέσει πολύ και σίγουρα θα την ερωτευτώ και τότε; Πονεμένες ιστορίες του πτωχού νέου που ερωτεύτηκε πλούσια κόρη. Αυτά είναι σενάρια για παλιές δακρύβρεχτες ταινίες. Αυτό μας έλειπε, κρύψου στη φωλιά σου φίλε, το θήραμα είναι ισχυρότερο. Εσύ θα γίνεις το θήραμα του. Το θήραμα του θηράματος, ρεζιλίκια σε περιμένουνε, φτωχέ μου χωριάτη".
Τότε δεν ήξερε, σήμερα ξέρει, πως η μεγάλη έκρηξη δεν λογαριάζει ταξικές διαφορές και ενδεχόμενες εμπλοκές. Αν το σενάριο της έκρηξης προβλέπει δυσκολίες και εμπλοκές, τίποτα δεν μπορεί να τις αποτρέψει.
Ο Σπύρος όπως ήτανε φυσικό, έμαθε πρώτος τα καθέκαστα. Ο Θανάσης με την ψυχή στο στόμα και το βλέμμα αλλοπαρμένο του διηγήθηκε την απρόσμενη ιστορία του με την κόρη του Φακίνου και όλες τις λεπτομέρειες των συζητήσεων που είχαν. Ο Σπύρος τον άκουγε σκεφτικός και χαμογελώντας. Αυτός είχε μεγάλη πείρα στα ερωτικά και αντιμετώπισε το συμβάν σαν συνηθισμένο.
-Έλα μωρέ, μην κάνεις έτσι. Που βλέπεις το πρωτοφανές; Όταν οι γυναίκες εντυπωσιαστούν και νιώσουν πως κάποιον τον θέλουν, μπορούν να κάνουν αυτά που είπες και περισσότερα ακόμη. Είσαι άβγαλτος φιλαράκο, ρώτα και τον ειδικό καμιά φορά. Πρέπει να σου κάνω εντατικά μαθήματα.
-Μάλιστα δάσκαλε, για πες μου τώρα τι να κάνω;
-Για να σου πω τι να κάνεις, πρέπει εσύ πρώτα να μου πεις τι θέλεις. Η κοπέλα σου αρέσει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Χωριό που φαίνεται, που λένε. Εσύ όμως ρε φίλε, μοιάζεις σαν να είδες σκηνές της Αποκάλυψης στο φυσικό τους. Λέγε όμως, θέλεις να συνεχίσεις, ή θα κλειστείς στο καβούκι σου θρηνώντας τον έρωτα σου; Τον έρωτα που πρέπει να πεθάνει πριν γεννηθεί; Αχ αυτές οι διαφορές, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, ¨κακούργα κοινωνία".
Σκασμένος στα γέλια συνέχιζε το πείραγμα.........
[Απόσπασμα απο το μυθιστόρημα: "ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΨΗΛΑ". Του Γιώργου Καπράνου. Εκδόσεις: ΙΩΛΚΟΣ

2 σχόλια:

johnpit είπε...

Η Δύναμη του Έρωτα στο εξαίρετο αυτό θέμα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΡΑΝΟΥ είναι κάτι που το συναντάς σε όλο του το έργο. Η Δύναμη του Έρωτα, η δυνατότητά του να ανατρέπει, να εμπνέει, να ισοπεδώνει πρότυπα και προκαταλήψεις, η φωτιά του που δίνει ζωή μα και ...βάσανα μαζί, είναι μια από τις εκλεκτές θεματολογίες του αγαπητού Γιώργου. θεματολογίες που τις επεξεργάζεται με μοναδική μαεστρία νοημάτων και δύναμη συναισθημάτων.
Σε τέτοιο σημείο που να σε κάνει να ξαναφουντώνει στο λογισμό σου και στην έκφρασή σου η απαράμιλλη αυτή Ερωτική δύναμη που θεωρείται και είναι ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και ΕΚΦΡΑΣΗΣ.
"ΈΡΩΤΑΣ" λοιπόν. Εκφραστικός, Ανατρεπτικός, Τυραννικός, Λυρικός, Αισθησιακός. Ότι καλύτερο έχει συντροφεύσει τη θνητη ζωή μας. Αξίζει να τον ζήσουμε, να τον βιώσουμε ως μόνιμο όνειρο και έμπνευση ζωής και σκέψης. Σε κάθε ηλικία, σε κάθε μορφή, χωρίς εμπόδια, φραγμούς και καλούπια ψευτουποκρισίας και ψευτοηθικής...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Γιάννη μου. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια. Έχεις ένα μοναδι
κό τρόπο να διεισδύεις στο βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης. Είμαι περή
φανος για τη φιλία σου.