Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Το ερώτημα που μπαίνει όταν αρχίζει κανείς να ασχολείται, μ' αυτό το πανάρχαιο, αλλά καινούργιο, όσον αφορά τη σύγχρονη εφαρμογή του, φαινόμενο της Επικοινωνίας, είναι:"Μιλάμε για επιστήμη ή για τέχνη;" Κανείς δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να το προσδιορίσει και να το οριοθετήσει με ακρίβεια. Απλά είναι και τα δύο, επιστήμη και τέχνη μαζί. Επιστήμη γιατί διερευνά την ανθρώπινη ψυχολογία, το συναισθηματικό κόσμο, τις ανθρώπινες αδυναμίες και τα ελαττώματα. Και είναι τέχνη, όταν αναζητάει τρόπους πρακτικούς, για να τους χρησιμοποιήσει σαν εργαλεία εφαρμογής, με σκοπό να επηρεάσει και να κατευθύνει τους πολίτες μιάς χώρας, εκεί που οι κατέχοντες τις πάσης φύσεως εξουσίες επιδιώκουν, για λόγους οικονομικού συμφέροντος και ισχύος.
Λόγοι εμπορικοί, κέρδους και οικονομικών συμφερόντων, συνθέτουν τη διαφημιστική επικοινωνία. Λόγοι πολιτικοί οδηγούν στην πολιτική επικοινωνία και λόγοι θεολογικοί, στη θρησκευτική επικοινωνία.
Πολλές φορές τα όρια ατονούν κι' ετσι οι επιχειρηματικές ανάγκες του κέρδους, επλέκονται με την πολιτική. Της αφαιρούν χώρο, την κατευθύνουν, την ποδηγετούν και την εκτρέπουν από τον προορισμό και την αποστολή της.
Πολλές φορές, επίσης και η θρησκευτική επικοινωνία εισχωρεί στο χώρο της πολιτικής, υποκρινόμενη, ότι δεν ασχολείται με την πολιτική, αλλά ...με τη σωτηρία των ψυχών.
Μια πρώτη ματιά, μας οδηγεί σε ένα πρώτο συμπέρασμα. Ολα τα είδη της επικοινωνίας, για πετύχουν τους σκοπούς τους, επιδιώκουν να εκπορθήσουν το χώρο της πολιτικής ισχύος.....
[Απόσπασμα απο το μυθιστόρημα: "ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΨΗΛΑ"]

6 σχόλια:

quartier libre είπε...

έχω ποστάρει κάτι τις,
γι αυτές σου τις σκέψεις...
με "ποστάλι" τα στέλνω
:)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Θα είμαι στο μουράγιο.. για να το υποδεχτώ.

quartier libre είπε...

διάβασες το Κυριακάτικο post?
τράβηξα το λαχείο χτες, και μ' όλη μου την κούραση, τους έβγαλα εγώ...
(την άλλη φορά, σειρά σου...)
τέλος, αποζημιώθηκα, και μόνο απ' το ομαδικό τους τραγούδι !
κόντεψαν να σπάσουν τα τζάμια...
υπέροχο !
υπέροχο !

tsiailisworld είπε...

Παίρνω το θάρρος να γράψω κι εγώ την άποψή μου για το θέμα της Επικοινωνίας. θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το δομικό ερώτημα που εντάσσει την ιδιότητα αυτή των ειδών του πλανήτη στους κόλπους της επιστήμης και της τέχνης. Εγώ φιλοσοφικά κείμενος θα αντιπαράβαλλα όλα τα επιχειρήματα και των δύο σας, (libre and kapranos) στον φυσικό κόσμο όπου ο πλανήτης σφίζει από όλων των ειδών μη επιτηδευμένης επικοινωνίας. Κι όμως, η Φύσις συμφωνεί μαζί σας, η επικοινωνία είναι επιστήμη όταν βλέπουμε τα υπερηχητικά όργανα μιας φάλαινας ή μιας νυκτερίδας. Και ναι, είναι τέχνη όταν βλέπουμε τα φτερά του αρσενικού παγωνιού να επικοινωνούν τον οίστρο του στο θηλυκό, ή όταν ακούμε το θλιμμένο μεγαλούργημα του αηδονιού. Κάποτε τα πουλιά τιτιβίζουν για να υμνήσουν, κάποτε οι μαιμούδες στριγκλίζουν για να ειδοποιήσουν για τον κίνδυνο. Πάντα όμως επικοινωνούν, κι εμείς κλείουμε τ' αυτιά μας για να ακούσουμε τους ανθρώπους. Επιστήμη ή τέχνη, η επικοινωνία είναι ανάγκη που έγινε ασύδοτη και γι αυτό οι λέξεις έγιναν εκατομμύρια και οι διάλεκτοι χιλιάδες, για ένα είδος, ένα θηλαστικό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Θεωρώ πολύ σημαντική την τοποθέτη
ση, την παραπομπή και εξέταση του θέματος της επικοινωνίας,στην ίδια τη φύση.
Τον ευχαριστώ θερμά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Αγαπητή μου guartier libre. Σχηματίσα,την εντύπωση διαβάζοντας το Κυριάκατικο σου Post, πως τα τραγούδια που.... ραγίζουν τζάμια, είναι ελκυστικά στην επαναστατική σου φύση.
Πρόθυμος λοιπόν να παραστώ στην οριστική θραύση των υελοπινάκων.