Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σε μια εποχή ρευστή, που η εντύπωση της κινούμενης άμμου κυριαρχεί στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, η απόφαση μου να γράψω για τη χαμένη αθωότητα της πολιτικής, νομίζω πως μοιάζει με το εγχείρημα του Σίσυφου. Ύπάρχουν άλλωστε τόσα και τόσα θέματα ελκυστικά και ενδιαφέροντα για να διοχετεύσει κανείς την αγωνία και την ανάγκη του για γραπτή επικοινωνία.
Υπήρχε λοιπόν ποτέ, αθωότητα στην πολιτική;
Ίσως ποτέ.
Αυτή η πανάρχαια υπόθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πολιτική, η τέχνη του εφικτού  όπως συνηθίζουμε να λεμε, ποτέ δεν χαρακτηριζόταν από ρομαντισμό και αθωότητα.
Όταν κάποιοι κατέχουν την εξουσία και την ευθύνη των αποφάσεων, δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων να καταλαμβάνονται απο ρομαντικές ευαισθησίες και αθωότητα στις σκέψεις τους.
Με τη βοήθεια των συγκριτικών στοιχείων και διεισδύοντας κάτω απο την επιφάνεια των πραγμάτων, διαπιστώνουμε πως συγκριτικά με τον σημερινό εκφυλισμό της πολιτικής ως ιδέας και δράσης, υπήρξανε και εποχές που η πολιτική είχε στοιχεία αθωότητας και φλόγα προσφοράς.
Λενε πολλοί και δεν έχουνε άδικο, πως ο κάθε λαός, απολαμβάνει τις πολιτικές ηγεσίες που του ταιριάζουν, που του αρμόζουν, που είναι ανάλογες με τη αξία του.
Αυτό είναι σωστό, αλλά μόνο θεωρητικά.
Σήμερα, που η πολιτική απουσιάζει δραματικά και που έχει αντικατασταθεί απο τις ισχυρές εντυπώσεις, που προκαλεί η νέα "θεότητα", η εικόνα και η συνεχής προβολή θέσεων και απόψεων που ιεραρχούνται επιλεκτικά, ο πολίτης έχει δυνατότητες ορθής επιλογής πολιτικής ηγεσίας;


4 σχόλια:

quartier libre είπε...

αν είμαστε εδώ, αγαπητέ,
είναι για να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ
την αθωότητα
και τον επαναπροσδιορισμό
της πολιτικής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Η θέση των ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΏΝ της αθωότη
τας της πολιτικής και του επαναπροσδιορισμου της, με συγκι
νεί ιδιαίτερα. Είμαι μαζί σας εδώ και πολλά χρόνια και με πλήθος πληγές στην ψυχή μου. Μόνο που όπως έχουνε διαμορφωθεί τα πράγματα, πολεμάμε με ...ξύλινα σπαθιά κα περικεφαλαία....τον ρομαντισμό μας.

johnpit είπε...

Κατ αρχήν να Χαιρετίσω στον Δικτυακό κόσμο των bloggers τον Αγαπητό ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΡΑΝΟ, έναν άνθρωπο της Σκέψης και της Γραφής, που μπορεί με το χώρο του εδώ να αποτελέσει ένα γλυκό και εποικοδομητικό "λιμανάκι" περισυλλογής, αναζήτησης και προβληματισμού.

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΡΑΝΟ...!!!

Όσον αφορά την "χαμένη αθωότητα της πολιτικής" θα μου επιρέψεις να πω ότι η θέαση της "πολιτικής" ως ΟΡΑΜΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ για έναν καλύτερο Κόσμο και μια δικαιότερη Κοινωνία έχει a priori το κριτήριο της Αθωότητας. Και όπως λέει ο φίλος "quartier libre" η παρουσία μας σε αυτούς τους χώρους είναι για να Υπερασπιστούμε αυτόν τον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
Όσον αφορά για κέινους που μεταχειρίζονται την Πολιτική σκέψη και δράση για ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ και ΔΟΛΕΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ εκείνοι ήδη έχουν ΜΙΑΣΕΙ προ πολλού αυτό που μεταχειρίζονται ως μέσον για να αναπαράγουν τη φτήνεια τους...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Χαμογελάω ευτυχισμένος διαβάζοντας
αυτά, που οι υπερασπιστές της αθωό
τητας της πολιτικής, αγαπημένοι μου φίλοι, γράφουν.
Απο την πλευρά μου, προσδιορίζω και επιχειρώ να χαρτογραφήσω τα προβλήματα.

Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη σας.

Ίδιαίτερα johnpit,αγαπημένε, παλιέ μου φίλε,σ' ευχαριστώ ολόψυχα για τη βοήθεια σου στο στήσιμο, αυτού του μικρού
"λιμένος"