Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

"ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 1897-1922" Ιστορικό μυθιστόρημα

Το ιστορικό μυθιστόρημα "ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, του Γιώργου Καπράνου, εκδόσεις "ΙΩΛΚΟΣ", που μόλις κυκλοφόρησε, καλύπτει κρίσιμες ιστορικές εποχές. Τις περιόδους που σημάδεψαν τον τόπο, την κοινωνική ζωή και τις ζωές των απλών ανθρώπων, από το τέλος του 19ου αιώνα, μέχρι τη λήξει της ολέθριας Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Το μυθιστόρημα έχει ως αρχή του, τις παραμονές του άτυχου και ταπεινωτικού για την Ελλάδα, Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και καταλήγει, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Εθνικό διχασμό, τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, στο θρίαμβο του Βενιζέλου και στην εκπλήρωση των οραμάτων του, που έγιναν και οράματα και στόχοι του λαού που τον ακολουθούσε.
Αυτή η πορεία οδήγησε στο διπλασιασμό της Ελλάδας, σε έκταση και πληθυσμό και οι Έλληνες έζησαν για λίγο το όνειρο της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Ένα όνειρο που μετατράπηκε σε εφιάλτη, μέσα σε τρία χρόνια. Το μεγαλείο έγινε ταπείνωση, ήττα, ντροπή, θάνατος, καταστροφή και προσφυγιά για 1.500.000 Έλληνες. Μια ήττα που είχε ως αποτέλεσμα το διωγμό, τον ξεριζωμό και τον εξευτελισμό των Ελλήνων της Σμύρνης και γενικότερα της Μικράς Ασίας.
Είναι ένα μυθιστόρημα που σέβεται και "πατάει" με σεβασμό στα χνάρια της ιστορίας, αλλά έχει παραχωρήσει τους κύριους ρόλους στους ήρωες του.
Την ιστορία τη γράφουν οι πρωταγωνιστές, αλλά το χαρτί, το μελάνι, τις θυσίες και το αίμα τα προσφέρουν οι απλοί άνθρωποι. Είναι αυτοί που δοκιμάζουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών, των κοινωνικών αναστατώσεων και των νέων συνθηκών που φέρνουν οι πόλεμοι, οι τραγωδίες και οι κοινωνικές αναστατώσεις που προκαλούν οι εκάστοτε ισχυροί του κόσμου......
[Ένα απόσπασμα απο την εισαγωγή του μυθιστορήματος].

3 σχόλια:

johnpit είπε...

Γιώργο μου, ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ τη νέα σου πνευματική Δημιουργία Ιστορικού και Λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, που θα μας ταξιδέψει στα δύσβατα μονοπάτια των φλογισμένων αναζητήσεων της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας...!
Διψάμε να κρατήσουμε στα χέρια μας και να διαβάσουμε τους "ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ" για να βυθιστούμε στις σελίδες του.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ από ψυχής ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΡΑΝΟ στη νέα σου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

quartier libre είπε...

Καλή επιτυχία, συγγραφέα μου !

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι Γιάννη και guartier Libre, σαν ευχαριστώ από καρδιάς. Αυτή η "γηραιά" κυρία, η ιστορία, είναι απαιτητική και δύστ
ροπη, αλλά έχει δίκιο. Έχει κακο
ποιηθεί και κακοποιείται από τις σκοπιμότητες και γ' αυτό δεν αποδέχεται εύκολα αυτούς που τις ανοίγουν τα συρτάρια. Έκτιμάει όμως θετικά τις καλές προθέσεις, τις γνώσεις, τη σκληρή δουλειά του συγγραφέα και τον ερευνητικό μόχθο. Ίσως να κατάφερα να την κάνω να χαμογελάσει...ίσως.
Υ.Γ. Γιάννη μου, δεξιά στη σελίδα μου εμφανίζεται ένα περίεργο ιερο
γλυφικό. Τί να είναι άραγε; Εγώ δεν έχω ιδέαν. Μήπως είναι το στίγμα κάποιου μεγαλούτσικου "αδελ
φούλη";