Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

"ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ........"

Μωρέ Παύλο, αύριο γράφουμε έκθεση. Εσύ που ξέρεις πολλά και είσαι ταλέντο στα φιλολογικά, πες μου καμιά ιδέα, κανένα θέμα, μήπως και πέσω μέσα. Βοήθησε με σε παρακαλώ.
-Τί να σου πω; Η έκθεση είναι άβυσσος, αλλά τέλος πάντων. Υποθέτω πως η σχολή της αστυνομίας θα βάλει θέματα που έχουνε κάποιο πατριωτικό νόημα. ίσως περί φιλοπατρίας, σεβασμού στους νόμους, αγώνων του έθνους κλπ. Αν το θέμα έχει σχέση με τους αγώνες για την πατρίδα, τότε μπορείς ν' αρχίσεις με ένα ρητό: "Ανδρών επιφανών πάσα Γη τάφος", για παράδειγμα. Του είπα και πολλά άλλα, για τον πρόλογο, το θέμα και τον επίλογο κ' εκείνος έφυγε ευχαριστημένος και με την υπερβολική αυτοπεποίθηση που έχει συνήθως ένας βλάκας. Ήτανε σίγουρος για την επιτυχία του, μετά από το σεμινάριο, της μια ώρας που του έκανα. Το απόγευμα της άλλης μέρας, μου τηλεφώνησε γεμάτος χαρά.
-Παύλο μου, φώναξε, έσκισα. Άρχισα με το ρητό που μου είπες.
-Ποιο ρητό;
-"Ανδρών επιφανών πάσα Γη τάφος"
-Μπράβο. Πες μου όμως και το θέμα που σας έβαλαν.
-Να. "Η συγκοινωνία στοιχείο για την ανάπτυξη του πολιτισμού".
-Και έγραψες μωρέ σ' αυτό το θέμα, αυτό το ρητό; Κάηκες κακομοίρη μου.
-Δεν ήξερα άλλο ρητό. Έγώ πάντως σου λεω πως πήγα καλά.
Και πράγματι πήγε καλά. Όχι αυτός και τα γραφτά του. Το ισχυρό μέσον που είχε, πήρε άριστα για λογαριασμό του. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, ίσως οι βαθμολογητές να είχανε και την ιδιότητα των προφητών και να προβλέψανε τη ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Οπότε, "πάσα Γη τάφος, οι δρόμοι, επιφανών και μη"...
Απο τό μυθιστόρημα: "Θα με βρεις στον αστερισμό του Ωρίωνα".

5 σχόλια:

quartier libre είπε...

να, κάτι τέτοιοι λογοτεχνικοί αστεϊσμοί,
βοηθάν στην αποφόρτιση της ημέρας...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Λίγο είναι; Αποφόρτιση...Αποφόρτιση, γιατί χανόμαστε!!! Αν οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες θρηνούν μονίμως τη μοίρα, που τους έταξε ο συγγρα
φέας, τότε θα τους αντιπαθήσουν οι... αναγνώστες, φίλοι του βιβλί
ου.

tsiailisworld είπε...

να διάβαζα το βιβλίο και να πέθαινα, αυτός ο υποψήφιος γίνεται καλός αστυνομικός? Γιατί το βύσμα εγώ το φτύνω κι όσους μ' αυτό προχωράνε ή έστω μιάς εισέρχονται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε tsiailis world, Το βιβλίο έχει τίτλο:"Θα με βρεις στον αστερισμό του Ωρίωνα". Εκδό
σεις ΙΩΛΚΟΣ. Κυκλοφορεί και στην Κύπρο. Αν δεν βρεθεί, γράψτε μου τη διεύθυνση σας και θα φροντίσω
εγώ, για να φθάσει στα χέρια σας. [Πραγματικά. Ο "φίλος" μας έγινε σπουδαίος.. αστυνομικός. Υπάρχουν σπαρταριστές σελίδες για την.... οξυδέρκεια του].

tsiailisworld είπε...

υχαριστώ φίλε, θα το ψάξω κι αν δεν το βρω θα σε ενημερώσω.